2022 Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez hangi tarihte 2022? Hıdırellez duası nasıl yapılır?

05.05.2022

Hıdrellez nedir? Hıdrellez de hangi dua okunur? Hıdırellez de neler yapılır? Hıdırellez Kur’an da geçiyor mu? Hıdırellez de dilek nasıl tutulur? Dilek duası nasıl yapılır?

Halk arasında Bahar Bayramı olarak da adlandırılan Hıdırellez in ne zaman kutlanacağını, hangi tarihte olduğu, 2022 yılında ne zaman kutlanacağı ve hangi tarihte olduğu, dilek duası nasıl yapılır gibi sorular araştırilmaya baslandi. Toprağın bereketlenmesi, doğanın canlanması, baharın gelişi gibi anlamları olan Hıdırellez nedir, hikayesi nedir? Hıdırellez neden ve ne zaman kutlanır, ne anlama gelir? İşte 2022 Hıdırellez kutlama tarihleri ve Hıdırellezin ortaya çıkış hikayesi..

2022 Hıdırellez ne zaman?

Hızır peygamberin ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluştuğu günü simgeleyen, Hızır ve İlyas isimlerinin birleşimiyle halk arasında Hıdrellez olarak adlandırılmaktadır, Hıdırellez günü doğanın canlanması, ibadetlerden, temizliğe, yardımlaşmaya ve diğer birçok hazırlığın yapıldığı, adeta bir bayram hazırlığı gibi hazırlanılan bir gün olmuştur. Hıdırellez asırlardır 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır.

2022 yılı Hıdırellez 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Cuma ikindi saatine kadar coşkuyla kutlanacak!

Pekin Hıdırellez de nasıl Dilek duası tutulur? Neler yapılır?

Asırlardır 6 Mayıs günü kutlanan Hıdrellezde, insanlar birçok farklı etkinliklerle bu günde ateş yakıp, dualar edip, dilekler tutarlar. Bir kağıda veya bez parçasına yazılan duaları ve dilekleri Hıdırellez sabahında gül ağacının dibine veya akan suya (deniz) bırakırlar.

Peki Hıdırellez duası varmıdır? Nasıl yapılır?

  • Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.
  • Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanılır.
  • Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.
  • Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”; Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.

Kur’anı Kerim de Hızır geçiyor mu?

Kur’an-ı Kerim’de Kehf Suresi’nde (60-82) Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi’de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir. Ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır.Olayın yaşandığı yer için “iki denizin birleştiği yer” denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Hz. Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette “Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.” denilerek gönderme yapılan Hz. Hızır’dan bahsedilir.

Hıdırellez duası nasıl yapılır?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.