Şevval Orucu Nedir? Şevval orucu ne zaman tutulur? şevval orucu kaç gün tutulur? 6 Gün orucu nedir? 6 Gün orucu ne zaman tutulur?
Ramazan ayının akabinde Şevval ayına girdik. Bayram sevincini yaşayan müslüman alemi şimdi Şevval orucu tutmaya hazırlanıyor. Hadisi Şerifler dede bahsedilen ve çokça sevabı olan Şevval orucu ne zaman tutulur? Şevval orucunu kaç gün tutmak gerekir? işte merak edilen soruların cevapları…
6 gün orucuda denilen Şevval ayında tutulan 6 günlük oruç, Bayramı’nın birinci günü hariç diğer günler ard arda tutulabilir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü yani Şevval Ayı’nın birinci günü oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Ayrıca tek başına Cuma veya tek başına Cumartesi günü de oruç tutmak aynı şekilde mekruh sayılmıştır.
Şevval ayında tutulan Şevval orucu ( 6 Gün orucu ), 6 gün tutulmaktadır.
Ramazan Bayramın ikinci günüden itibaren oruç tutulabilir. Bu altı gün orucun bayramdan sonra hemen tutulması iyidir. Aralıklı tutmak da caizdir. Kazaya niyet ederek tutmalı. Kaza oruçlarını, pazartesi ve perşembe günleri tutmak daha iyidir. Şevval ayında tutulan oruç hakkında, Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]
(Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizi]